DNA samples verzamelen en conserveren

Het is belangrijk om DNA samples op een steriele wijze te verzamelen. Datura biedt DNA sample kits aan waarmee DNA verzameld kan worden. Klik hier om een sample kit aan te vragen.

DNA in een sample kan snel afbreken, als deze niet juist geconserveerd wordt. Vooral micro-organismen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van DNA. Micro-organismen houden van vochtige, warme omstandigheden. DNA blijft daardoor het beste conserveert onder droge, koude omstandigheden. Ook kan DNA geconserveerd worden in buffers of alcohol, waar micro-organismen niet in overleven.

Hieronder geven we voor de meest gevraagde sample types aan hoe het DNA het beste verzameld en geconserveerd kan worden. Datura biedt DNA sample kits aan voor alle hieronder genoemde sample types.

Kleine uitgedroogde uitwerpselen van bijvoorbeeld muizen of vleermuizen:

Buiten de koelkast (kamertemperatuur) in een klein 1,5 mL buisje.

Kleine vochtige uitwerpselen van bijvoorbeeld muizen of vleermuizen:

Enkele dagen in de koelkast in een klein 1,5 mL buisje gevuld met alcohol. Om vochtige uitwerpselen langer te bewaren moeten de uitwerpselen in alcohol geconserveerd worden en bewaard worden in de vriezer (zo koud mogelijk).

Grote vochtige uitwerpselen van bijvoorbeeld marterachtige:

In de alcohol conserveren (in 15 mL buisjes met alcohol). Als het gaat om enkele dagen, dan kunnen in alcohol geconserveerde uitwerpselen bij kamertemperatuur of in de koelkast bewaard worden. Voor langer termijn opslag dienen dergelijke samples in een zo koud mogelijk vriezer bewaard te worden.

Haren en veren:

Het DNA bevind zich in de haarwortel/ uiteinde van de veer. Als de wortel niet verzameld wordt, bijvoorbeeld bij afgeknipte of uitgevallen haren of veren, dan kan er geen DNA uit het sample geëxtraheerd worden! Haren en veren kunnen het best onder droge omstandigheden bij kamertemperatuur bewaard worden. Voor langer termijn opslag bewaren in een zo koud mogelijke vriezer. Datura levert DNA sample kits die een klein papieren zakje bevatten om de haren in te verzamelen en silicagel om de samples droog te houden.

Swabs:

DNA afnemen met swabs is de meest eenvoudige manier om DNA te verzamelen van zoogdieren (over de anus wrijven of in de bek steken) en vissen/amfibieën (door over de huid te strijken). De swab kan afgeworpen worden in 1,5 mL buisje door het uiteinde van de steel naar binnen te duwen. Buisjes met DNA kunnen enkele dagen in de koelkast bewaard worden, eventueel in de alcohol. Voor lange termijn opslag bewaren in een zo koud mogelijke vriezer.

Plantaardig materiaal:

Voor korte termijn opslag kan plantmateriaal kan het beste gedroogd bewaard worden. Laat het meeste vocht aan de lucht verdampen. Daarna opslaan in sample zakje met daarin zakjes silica gel om het materiaal droog te houden. Voor langer termijn opslag het materiaal bewaren in een zo koud mogelijke vriezer.